Lektion 1 - Sittställning och handplacering

Sittställning

Person framifrån och från sidan, som sitter rak i ryggen med en gitarr i knäet.

Att sitta rätt ger många fördelar. Med en rak rygg och rätvinklat knä undviker man både trötta armar och rygg för att man spänner sig.

Sätt dig på en lagom hög stol utan armstöd, gärna med en fotpinne, alternativt en fotpall. Lägg gitarren över (för högerhänta) höger knä, med halsen pekandes åt vänster.

För vänsterhänta blir det hela spegelvänt, och att gitarren är vänstersträngad.

Handplacering

Med den vänstra handen ska man trycka ned strängarna och det kräver viss styrka i fingrarna. Med rätt grepp blir det lättare.

Tummen ska vara placerad ungefär mitt på baksidan av halsen mitt för långfingret.

Strängarna trycks ned mellan de smala metallbanden. Det är själva toppen på fingret man trycker med. Lite obekvämt i början, men snart bildas det ett hårdare hudlager.

Höger hand hålls ledigt mitt över klanghålet. Placeras handen närmare stallet, blir ljudet skarpare.

Fingrar på en gitarrhals. Fingrar på en gitarrhals, sett uppifrån. Finger som trycker ner en sträng. Högerhand som hålls ledigt över klanghålet.

Några övningar

Vänster hands fingrar ska spridas ut så att de ligger över ett band var. För att träna på detta, kan man spela en kromatisk skala, det vill säga alla toner i följd upp och ned. Börja med nedersta strängen, och fyll på med en sträng i taget vartefter du blir säkrare.

Fingrar på en gitarrhals. Bild som visar hur fingrarna ska tryckas ner bredvid varandra på samma sträng.

Sätt alla fingrar på plats enligt prickarna. Lyft bort ett finger i taget, tills alla fyra är lyfta. Gör sedan övningen baklänges.

Högerhand som hålls ledigt över klanghålet.

Höger hand ska placeras framför klanghålet, handleden lite i vinkel så att tumme och pekfinger är närmast halsen. Tummen placeras på översta (E) strängen och pek-, lång- och ringfinger på varsin av de tre nedre.